novinkyvývoj

Ze zákulisí mobilní tvorby

V roce 2014 jsme rozšířili naše portfolio o mobilní vývoj, jehož cílem je vytvářet podpůrné aplikace pro naše hlavní produktové tahouny. Kladli jsme důraz na výběr vhodné platformy pro vývoj. Zatím jsme byli zaměření na operační systém Android, ale chtěli jsme časem rozšířit aplikace i na jiné systémy jako Windows mobile a iOS. Proto jsme přistoupili k platformě Cordova přizpůsobené vývojovým nástrojům od společnosti Microsoft, tedy Visual Studio a další nástroje. Hráli jsme si i s jinými vývojovými prostředky, jako například Xamarin, ale nakonec vyhrála, i když dočasně, Cordova.

Cordova slouží k vývoji mobilních aplikací pro různé platformy. V ideálním případě vytvoříte jeden kód a spustíte na všech zařízeních. V reálném světě máte jádro spustitelné na všech zařízeních a více, či méně kódu specifického pro danou platformu. Více se o Cordově můžete dozvědět na oficiálním webu.

V Cordově jsme vytvořili naši první jednoduchou aplikaci EKONOM online mobile. Byla to vlastně hybridní aplikace, která obsahovala WebView, který zobrazoval již nasazenou webovou aplikaci EKONOM online. Tato aplikace sloužila k jedinému účelu, vyplnit mezeru pro mobilní zařízení. EKONOM online je napsán responzivně, takže se v mobilní aplikaci zobrazoval správně. Uživatel nemusel spouštět webový prohlížeč, ale stačilo mu otevřít apku a byl online.

V roce 2017 vytvořil stážista David aplikaci EKONOM Přehledy, která slouží pro podporu našeho účetního a evidenčního systému EKONOM system. Tato apka byla již vytvořena speciálně pro systém Android pomocí Android Studia. Uživatel této apky vidí do svého účetnictví vedeného jím nebo účetní v EKONOMu. To vše kdekoliv a bezpečně. Párování zařízení je provedeno ověřením přes e-mail a je zcela bezpečné. Pak již stačí otevřít apku a vidíte své závazky, pohledávky, stavy účtů apod.

Nyní, v roce 2018, jsme se rozhodli a upustili od platformy Cordova a přešli plně na Android Studio. Reimplementovali jsme v něm i apku EKONOM online, která je ke stažení na portále Google Play, stejně jako EKONOM Přehledy.

Přiravujeme také novou aplikaci pro podporu maloobchodního prodeje EKONOM Účtenka, která bude ke stažení v polovině roku 2018. Aplikace bude opět ke stažení zdarma na portále Google Play. Mezi její hlavní přednosti bude podpora offline režimu a EET s možností přenosu dat se systémem EKONOM online.

EKONOM Online

EKONOM Přehledy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *