novinky

Rozhovor: Jak se dostat až do Silicon Valley?

Rozhovor se Slávou Filimonovem, který v současné době pracuje ve firmě Google v Silicon Valley v USA. Se Slávou se znám přes 20 let, kdy pracoval jako specialista IT v Česku. Využil jsem jeho návštěvy ve Zlíně a domluvili jsme se, že se s námi v rozhovoru podělí o své zážitky a zkušenosti při hledání zaměstnání v USA.


Když jsi se rozhodl, že půjdeš do USA, podle čeho sis vybíral potenciální firmy?
Hlavní podmínkou bylo, kdo mi může vyřídit vízum. Pak jsem zkoumal, jaký dělají byznys a jaké jsou jejich požadavky. Záhy jsem zjistil, že s tím, co jsem do té doby dělal nemám šanci. Zkrátka že jazyk Delphi, Windows v této oblasti již vízem nikdo nesponzoruje. Zjistil jsem, že nejvíce požadavků v USA je na jazyk C++ pod UNIX, nebo pod Windows.


Takže to bylo v roce 1998, to ještě Google nedominoval v IT …
Psal jsem taky do Googlu, ale odepsali mi, že nejsou schopni vybavit vízum. Ale že jsem vítán, pokud dostanu zelenou kartu. Psal jsem i do Microsoftu, ale co se mi nelíbilo, že pohovor byl vedený podle předem daného seznamu otázek, žádná konverzace. Prostě dotazník a přesně dané odpovědi. Nemohu použít vlastní výrazy, které se používají v ruštině, tomu oni nerozumí.
Pak jsem zjistil, že když napíšeš, že umíš všechno, co požadují, to taky není dobré. Oni spíš hledají někoho, kdo má dané schopnosti v konkrétním oboru.


Nakonec sis tedy vybral …
Nakonec jsem si vybral konzultační (zprostředkovatelskou) firmu. Google ještě tenkrát neměl mezinárodní kontaktní místa. Dnes už je situace lepší, Google je v Evropě. Nemusíš cestovat do Ameriky. Absolvoval telefonický pohovor. Pak jsem dostal zdrojový kód na disku a musel jsem popsat, o co jde. Na základě uvedeného telefonického rozhovoru jsem získal pocit, že si rozumíme. Nakonec mi agentura zajistila vízum a sdělila podmínky.


Pak ti zprostředkovali kontakt na klienta?
Nejdříve jsem musel jít do jejich hlavní pobočky v Dalasu ve státě Texas. Zajistili a zaplatili mi ubytování v hotelu. Dostal jsem nabídky firem, které mám obejít a vyhledat co mi vyhovuje.


A nemohlo se stát, že nic nenajdeš a pojedeš zpět?
Pokud projdeš pohovorem tak to už jsi v pohodě, to už dostaneš zaměstnání. Volal jsem jednotlivým klientům, kteří se mnou taky udělali pohovor.


A nakonec jsi si vybral …
Ano, nakonec jsem se domluvil s klientem, který hledal C++ a Unix, který měl sídlo v Coloradu.


Takže jste se přestěhovali do Colarada?
Přijel jsem do Colorada. Druhé patro budovy byla pobočka zprostředkovatelské kanceláře a třetí patro klient, takže jsem jen zajel výtahem o patro výš na pohovor. Firma byla poskytovatel internetu. Agentura mi zaplatila jídlo, ubytování na 14 dnů. Začal jsem pracovat ve firmě a hledal jsem apartmán, kde bychom se s manželkou ubytovali.


Jak dlouho jsi byl nakonec v Colorado Springs?
Rok a půl. Zjišťoval jsem si u agentury, kdy je možné si začít vyřizovat zelenou kartu. Říkali, že dříve vyřizovali zelenou kartu za pár týdnů, ale hodně lidí pak uteklo jinam. Takže řekli, že si musím odpracovat alespoň 6 měsíců. V roce 2000 začala zpomalovat ekonomika, tam mi naznačili, ať si začnu hledat něco jiného. Tudíž jsem nechtěl investovat do zelené karty, musí se platit poplatky firemním právníkům. Pokud bych změnil zaměstnání, musel bych opět vše vyřizovat u nové firmy. Nedá se to převést. Takže jsem hledal něco dalšího, firmu, která vyřídí taky vízum. Trvalo to ještě přes rok, firmy začaly propouštět lidi. Měl jsem obavy, že se budu muset z USA vrátit zpět. V agentuře řekli, že mi zaplatí letenku pouze tam, kde jsem začínal. Letenku do Prahy bych si musel zaplatit už sám. Ale šéf firmy, u které jsem dělal mi seriózně řekl, že mě bude s předstihem informovat minimálně měsíc dopředu, že mi kontrakt končí. Později mě tedy informoval dva měsíce předem, že mi kontrakt bude končit a mám si hledat novou práci.


Takže vše začalo znovu …
Začal jsem znovu hledat firmu, která zajistí vízum. Viděl jsem, že tam hodně lidí zůstává a já jsem měl výhodu, že už jsem byl v USA přes rok. Ti, co nově přiletěli a ztratili práci, nevěděli co s tím a letěli obratem domů. Přiletěli například lidé z Indie, 4 týdny hledali práci a když nic nenašli, letěli domů.


A našel jsi nakonec co?
Hledal jsem v Colorado Springs a Denveru, ale to byla chyba. Nechtěl jsem se stěhovat, ale tím jsem ztrácel jenom čas. Vždy mi jen řekli, jsi dobrý, ale je tu spousta lidí a my nechceme platit za transfer vízum.


To už jsi hledal mimo agenturu …
Agentura řekla, to už si zajisti sám. Jestli chceš, koupíme ti letenku zpět.Měl jsem spoustu pohovorů a už mi bylo jedno kde. Nakonec jsem našel firmu v Georgii. Nabídli mi práci v LA nebo Georgii. Když ale zůstanu v Georgii, budu mít lepší podmínky a jsou zde i nižší náklady na pořízení bydlení.


Georgia je kde?
To je jiný stát, Atlanta. Vybral jsem si Atlantu místo LA, protože se mi víc líbili lidé kolem mě, lepší kolektiv.


A v Atlantě jsi byl jak dlouho?
Čtyři roky, 2002 až 2006. To už ale bylo normální zaměstnání a udělali mi i transfer vízum


Tam sis pronajal dům?

Nejdříve jsme měli pronajatý jeden apartmán. Časem jsem ale zjistil, že když si koupím byt, bude to levnější než pronájem.


To jsi myslel, že už tam zůstaneš?
Ano, myslel jsem, že to vypadá v pohodě, že tam zůstanu. Firma byla poskytovatel internetu, měla spoustu klientů. Pak změnila program, začala ztrácet zíkazníky, jelikož konkurence byla levnější. Začali propouštět, lidi odcházeli jinam. Takže jsem zase hledal, měl jsem čas. Hledal jsem v Atlantě, řekli, pokud nemáš zelenou kartu, musíš čekat. Ale už jsem měl zelenou kartu v nějaké fázi, mohl jsem dělat transfer. Měl jsem stále jen pracovní povolení, tudíž měl jsem strach, že vyprší a nic nenajdu. V Atlantě nechtěl vízum nikdo poskytnout, zase jsem ztratil nějaký čas tak jsem začal hledat po celých USA. Odpověděli z BY, Chicago. Hledal jsem na pracovních serverech. Hledal jsem firmy, které dělají na vyhledávačích, posílal jsem maily, ale to bylo zdlouhavé. Musíš poslat hodně mailů, abys měl nějaké odpovědi. Každá firma má jiný způsob náboru, Někdo má speciální náborové stránky, jiní kontaktní kanceláře. Takže jsem to jednotlivě analyzoval, ale stojí to hodně času. Spousta nabídek byla z Californie, zajistit vízum prý žádný problém.


Takže Califorie nakonec zvítězila?
Ptali se na mé zkušenosti, když jsem jim popsal, kde jsem v USA dělal, tak řekli, že to je perfektní. Když jsem začínal v USA a viděli, že mám pouze zkušenosti s české firmy, tak to nebrali moc vážně. Musíš mít něco z Ameriky, to už brali vážně. Několik firem si mě pozvalo na interview, takže jsem letěl na týden do Californie a měl každý den jedno interview a od čtvrtka do soboty jsem měl volno a jel jsem se podívat po okolí. Vrátil jsem se do Atlanty a čekal na odpovědi.


Pak ti poslali firmy odpovědi a začal sis vybírat?
Dostal jsem několik nabídek na práci a vybíral jsem si nejlepší podmínky. Díval jsem se na podmínky stěhování z Atlanty. Někdo mi nabízel peníze na stěhování, někdo letenky včetně stěhování věcí.


Úředně nemusíš vybavit nic?
Ne, to nikdo neřeší. Nejlepší pro mě bylo, když firma zajistí kompletně stěhování, i když má o něco horší podmínky. Díval jsem se na Start-Upy, malé firmy, střední firmy a velké firmy. Vybral jsem Yahoo, ti měli nejlepší podmínky na stěhování. Pokud mi vybaví vízum, proč ne.


Takže jsi šel do Yahoo?
Šel jsem do Yahoo. Se stěhováním žádné problémy. Přijela ke mě firma, vše zabalili, dali do kamionu, pulka kamionu pro mě, druhá půlka pro někoho jiného. Pak přijeli i pro auto.
Zaplatili mi na týden hotel, ale tam jsem měl již známé, tak jsem se k nim přestěhoval. Pak jsem našel pronájem, abych měl kam nastěhovat věci.


Byt v Atlantě jsi prodal?
Ne, ten jsem nechal agentovi, aby mě kontaktoval, až ho bude prodávat. Takže jsem ho platil, dokud nenašel klienta, který byt koupil.


Pak jsi byl u Yahoo?
V Yahoo to vypadalo dobře, tam jsem dělal na vyhledávači. Vyřizoval jsem si zelenou kartu. Práce mi vyhovovala, nechtěl jsem hledat práci každý rok, protože jsem vyřizoval tu zelenou kartu. Uvažoval jsem tak, že vyřídím zelenou kartu a pak můžu jít, kam chci. Takže jsem v Yahoo čekal 3 roky na zelenou kartu, zdrželo se to kvůli rozšířenému Namecheck ověření (prověrka FBI apod)


Zelenou kartu jsi měl už v Atlantě?
Měl, ale to ještě nebyla normální zelená karta, na tu jsem čekal ještě 4 roky. A když jsem měl kartu, mohl jsem přemýšlet, co budu dělat dál. Pak Yahoo začalo mít problémy a dostalo nabídku od Microsoftu. Vedení Yahoo to odmítlo, ale spousta ředitelů preferovala přechod pod Microsoft, ten ale stáhl původní cenu. To vše se odrazilo v obchodu, protože část lidí chtěla do Microsoftu, část chtěla zůstat.

 


A ty jsi asi nechtěl do Microsoftu?
Já jsem nechtěl do Microsoftu. Když ale jmenovali do vedení Carol Bartz, ta šla přímo na skleničku za Steve Ballmer z Microsoftu a dohodli kooperaci, Yahoo bude používat hledání od Microsoftu a Microsoft reklamní modul Yahoo. Tím pádem dá Microsoft nabídku práce pro lidi z Ads Search (reklamy) a já jsem měl pracovat v Ads Search. Pozvali nás do hotelu a řekli, buďte rádi, že budete mít práci. Někteří odešli a já jsem si řekl, že se alespoň podívám, jak to tam vypadá. Tam jsem zjistil, že mi to moc nevyhovuje, u Microsoftu je na prvním místě business a na posledním lidi. Navíc Microsoft nabídl platební podmínky jako v Yahoo plus 3%, že je to přeci výborná nabídka…
Kdo chtěl jít ale standardně přes pohovor s nabídkou práce, což je platově výhodnější, musel by se přestěhovat do Washington DC.
Takže jsem zašel do Microsoftu v Silicon Valley, popovídal si s lidmi, jaké jsou projekty a podobně. Nějak se mi jejich vnitřní politika nelíbila. Pokud bych chtěl jít k Microsoftu, musel bych jít do vyšší pozice. No a tenkrát napsal Google prostřednictvím LinkedIn, že kdo chce, může k nim přijít. Tenkrát mě recruiter (náborový pracovník) kontaktoval a řekl, že mají nový program pro lidi, kteří by chtěli jít do Google Search (vyhledávač). Řekl jsem, že to vypadá pro mě zajímavě.

 


To jsi ještě pořád bydlel v pronajatém bytě?
Už když jsem byl v Yahoo, koupil jsem Town Home (řadovku), to už bylo v pohodě.


Stěhovat jsi se nemusel…
Google byl hned vedle, kousek od Yahoo, to bylo 5 minut autem nebo 10 minut na kole. Google bylo kousek dál, ale pořád to bylo v pohodě. Akorát když jsem koupil dům, začala finanční krize. Takže nešel prodat a jeho cena šla dolů. Řešil jsem, co bude dál s prací. Pak jsem šel na interview (pohovor) do Google. Když jsem komunikoval s lidmi od Googlu, tak jsem zjistil, že to je úplně jinak než u Microsoftu. Chceš něco dělat tak OK. U Microsoftu musí lidi poslouchat, co říká manager. U Googlu je to naopak. Když něco nabídneš, můžeš to dělat, pokud máš podporu daších programátorů. Máš tu svobodu.


Tady už musíme náš rozhovor bohužel ukončit.
Naďa, Slávova manželka, vedle nás nervózně postává už deset minut. Je čas se jít sbalit, protože po týdenním pobytu v Paříži končí i jejich týdenní pobyt v Česku. Odlétají z Prahy letadlem dál do Moldávie. Tak zase příště.

Děkujeme Ti za rozhovor, Slávo, ať se daří!

1 komentář “Rozhovor: Jak se dostat až do Silicon Valley?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *